1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Финландия умъртвява десетки хиляди норки

Финландия умъртвява десетки хиляди норки

Норките са сред бозайниците, които често се заразяват с птичи грип

За да ограничат разпространението на птичия грип във фермите за отглеждане на норки и лисици, финландските власти наредиха да бъдат умъртвени десетки хиляди животни. Според заповедта на местната служба за безопасност на храните трябва да бъдат убити всички норки в стопанствата, в които има регистрирани случаи на заболяването.
 
Норките са сред бозайниците, които често се заразяват с птичи грип, тъй като в горните им дихателни пътища има рецептори, които прихващат както този вирус, така и вируса на обикновения човешки грип. Това ги прави възприемчиви за двата вида инфекции и ги превръща в по-ефективни междинни гостоприемници в сравнение с други бозайници. По този начин вирусът може да мутира и да зарази и хора, изтъкват експертите. 
 
До момента заповедта за умъртвяване на животните се отнася за три ферми, в които се отглеждат 30 000 норки и 40 000 лисици. От службата за безопасност на храните изтъкват, че това е само първият етап на акцията, през следващата седмица нареждането ще обхване и други стопанства, а собствениците ще могат да получат обезщетения.
Мярката се предприема и заради масовото измиране на диви птици в страната, обясняват властите. Тази година вирусът за пръв път се е прехвърлил върху лисиците и норките, отглеждани заради техните кожи, в резултат на което много от тях са се разболели и са умрели. 
Критика срещу заповедта за умъртвяване идва от редица природозащитни организации. От "4 лапи" нарекоха акцията "ненужна трагедия, която можеше да се избегне", и настояват Европейският съюз да забрани отглеждането на животни за кожи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.