1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Франция и Германия с обща инициатива за прекратяване на масовото умъртвяване на мъжки пилета

Франция и Германия с обща инициатива за прекратяване на масовото умъртвяване на мъжки пилета

В началото на новата година ще има среща с представители на птицевъдния бранш

Обща инициатива за прекратяване на масовото умъртвяване на мъжки пилета започват Франция и Германия. За това се договориха земеделските министри на двете страни на среща във френския град Тулуза.

Целта на инициативата е до края на 2021 година в двете държави да няма умъртвяване на току-що излюпени мъжки пилета, посочиха Юлия Кльокнер и френският й колега Дидие Гийом. През следващите месеци представители на двете земеделски министерства ще изработят стратегия и така наречена "пътна карта" за осъществяване на плана.

Като първа крачка е предвиден обмен на опит относно наличните технологии за разпознаване на пола на пилето още в яйцето. В началото на новата година ще има среща с представители на птицевъдния бранш в двете страни, както и с организации за защита на животните, потребителски организации, учени и търговски компании.

След решение на Върховния административен съд, забраняващ умъртвяването на мъжките пилета, в Германия вече тече преходен период, през който птицевъдите и науката трябва да намерят подход за прекратяване на тази практика. Това означава, че на ход са учените, които трябва да разработят функциониращ метод за определяне на пола още преди излюпването. Така мъжките пилета изобщо няма да се появяват на бял свят. Досега всяка година във Федералната Република се умъртвяват около 45 милиона такива пилета, тъй като не снасят яйца и не трупат достатъчно телесна маса, за да са рентабилни за отглеждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.