1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Френските и австрийските свиневъди получават помощи

Френските и австрийските свиневъди получават помощи

Тези плащания ще бъдат обвързани с договори за доставка

За да смекчат последствията от коронакризата за свиневъдите, правителствата в Париж и Виена им предоставят специални финансови помощи. Франция заделя за целта 270 милиона евро, а австрийските стопани ще получат общо 20 милиона.
 
Парижкото земеделско министерство отпуска 75 милиона евро спешна помощ за най-силно засегнатите от кризата свиневъдни стопанства, които през следващите 2 седмици ще получат по 15 000 евро. Сумите са предвидени за ферми с проблеми с ликвидността, заявили вече държавен заем, за да оцелеят.
 
Други 175 милиона са за преструктуриране на сектора, но ще бъдат разплатени чак след нотификация от Европейската комисия. Тези плащания ще бъдат обвързани с договори за доставка, сключени според новоприетия закон за засилване на позицията на производителите, а конкретните критерии ще бъдат уточнени до 15 февруари при преговори с търговците. С останалите 20 милиона Париж ще облекчи стопаните при социалните им плащания. Успоредно с това френското европредседателство обещава да се застъпи за подкрепа за сектора на европейско ниво, най-вече за доплащания за частното складиране.
В същото време Австрия заделя нови 20 милиона евро, с които да компенсира непряко засегнатите от кризата фермери. Ако стопанството има загуби от минимум 30%, 70 на сто от тази сума ще бъдат възстановени под формата на държавна помощ.
 
В момента в свиневъдството най-големите щети са за фермите за угояване и тези със свине майки. До април земеделското министерство ще изчисли по колко евро ще се плаща за всяко животно, а сумите ще се изплащат от месец май нататък. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.