1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Германия и Китай обсъждат АЧС

Германия и Китай обсъждат АЧС

Африканската чума по свинете бе основната тема на разговора между германския министър на земеделието и нейния китайски колега, проведен под формата на видеоконференция. Срещата беше част от шестите германо-китайски правителствени консултации, които в края на април ще приключат със среща на двете правителства.
 
За Юлия Кльокнер беше от особено значение да обясни на китайския си колега, че в Германия домашните свине не са засегнати от африканската чума. Тя поясни, че случаите на заболяването са единствено и само при диви свине, и то само в двете провинции Бранденбург и Саксония.
Кльокнер увери Жъндзиен, че страната й предприема сериозни мерки за биосигурност, отстрел на глигани и тестване на домашни свине, както и масирана информационна кампания за фермери и граждани. 
Освен това по границата с Полша Федералната република изгражда огради, които да предотвратят преминаването на заразени диви свине на немска територия. Темата ще бъде разискана и на среща на експерти от двете страни, която ще бъде насрочена в най-кратки срокове.
 
"Нашата цел е съвсем ясна. Искаме да постигнем споразумение, което ни позволява да изнасяме свинско месо за Китай", посочи Кльокнер след срещата. Търговията със селскостопански продукти и храни е важна и за двете държави, затова те ще търсят подход, който да отвори китайския пазар за плодове, зърно и говеждо месо от Германия. "Ние целим премахването на търговските ограничения, от което и двете страни ще имат полза", допълни Кльокнер. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.