1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Германия с етикет за начина на отглеждане на кравите

Германия с етикет за начина на отглеждане на кравите

Първоначално новият етикет ще се поставя на хомогенизираните пресни млека от биологично производство

От началото на следващата година млечните продукти, продавани в големите германски супермаркети, ще носят етикет за начина на отглеждане на кравите. Това става ясно от изявление на сдружението на търговците, които застават зад инициативата за по-хуманно отношение към животните.
 
Етикетът за обозначение на начина на отглеждане е доброволен и на много места вече се прилага при месото и местните продукти. От 1 януари той ще присъства и на опаковките на прясното мляко, сирената и другите млечни продукти, предлагани в някои от най-големите вериги, в това число и тези с по-ниски цени.
 
Първоначално новият етикет ще се поставя на хомогенизираните пресни млека от биологично производство, като те ще носят най-високата 4-та степен. Етикетът е 4-степенен и показва дали кравите стоят през цялото време в обора, дали имат повече пространство на закрито, дали имат възможност да излизат извън сградите, или дали прекарват повечето време на открито.
 
Въвеждането на етикета не идва изненадващо, тъй като още миналото лято участващите в инициативата компании се разбраха да започнат през 2022 година да го използват за млечните продукти.
Чрез новото обозначение потребителите само с един поглед могат да видят на какво ниво е хуманното отношение към добитъка в съответната ферма, произвела млякото. Проведено наскоро допитване сред клиентите на една от веригите показва, че 65 процента от жителите на Федералната република познава етикета и знае какво означават четирите степени. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.