1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Германия с нови правила за транспорта на живи животни

Германия с нови правила за транспорта на живи животни

Според все още действащият министър на селското стопанство Юлия Кльокнер новите правила значително подобряват защитата на животните

От 1 януари в Германия влизат в сила нови правила за транспорта на живи животни в рамките на страната. Основните промени се отнасят до продължителността на транспорта, както и до минималната възраст на телетата.
Превозването на животни от фермата до кланицата при температури над 30 градуса не бива да бъде по-дълго от 4 часа и половина. Нарушенията срещу тези предписания, регламентирани и от европейското законодателство, ще се наказват с глоба.
 
Глоби ще има също така, ако не се спазват правилата за проветряване на транспортните средства, или ако се превозват животни, чието състояние не позволява транспорт. От 14 на 28 дни се вдига и минималната възраст на телетата, предназначени за клане, като за това правило има преходен период от 1 година.
 
С новия германски регламент министерството на земеделието отхвърли възраженията на Земеделския съюз, който смяташе, че тези правила ще изкривят пазара, особено при вдигането на минималната възраст на телетата. От ведомството изтъкват, че ограниченията важат само за страната и не засягат износа или транзитния транспорт.
 
Според все още действащият министър на селското стопанство Юлия Кльокнер новите правила значително подобряват защитата на животните. Освен това тя изтъкна, че Германия става за пример в Европейския съюз и очаква и други държави да я последват, като целта е въвеждането на нови стандарти за цялата общност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.