1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Говедата нямат вина за вредните емисии

Говедата нямат вина за вредните емисии

Науката все още не разполага с достатъчно доказателства за въздействието върху парниковия ефект

Домашните говеда и млекодайните крави не са виновни за завишените емисии от метан и въглероден диоксид. До това заключение стига германско изследване по поръчка на Швейцарския съюз на млекопроизводителите. 

Анализирайки сателитни снимки от различни региони на света, професор Пер Едерер от университета във Фридрихсхафен посочва, че концентрацията на метан над Бразилия например, където има огромни стада говеда, е значително по-малка, отколкото над държави със силно развита индустрия като Русия и Китай например. В резултат професорът твърди, че науката все още не разполага с достатъчно доказателства за въздействието на поголовието от говеда върху парниковия ефект. Според него дивите животни, чиято численост преди индустриалната революция е била приблизително колкото днешния брой на доместицираните говеда, не са допринесли съществено за глобалното затопляне. Затова и днешното животновъдство не можело да бъде отговорно за климатичните промени, причинени от човека.

Едерер не оспорва факта, че климатът се променя, както и че тези промени се дължат на човешкото присъствие. Той обаче не е съгласен с твърденията, че селскостопанските животни упражняват негативно влияние върху климата, посочвайки, че те са резултат от неточни математически модели, при които има прекалено много неизвестни. В повечето случаи резултатите от тези модели противоречат на действителните данни, смята професорът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.