1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Испания премахва наградата за бикоборците

Испания премахва наградата за бикоборците

Според министъра на културата Ернесто Уртасун в страната има все повече хора, които настояват за по-добра защита на животните

Испанското правителство вече няма да връчва националната награда за бикоборство, тъй като тя поощрява форма на малтретиране на животните. Според министъра на културата Ернесто Уртасун в страната има все повече хора, които настояват за по-добра защита на животните.
 
Наградата за бикоборство беше създадена през 2013 година от тогавашното социалистическо правителство. Паричното й изражение беше 30 000 евро, а отличието се връчваше всяка година. Сред носителите са известни тореадори като Енрике Понсе и Хулиан Лопес, познат с прякора Ел Хули.
Най-голямата опозиционна партия в Испания остро критикува решението на правителството, аргументирайки, че коридите са с вековна традиция и представляват част от културната идентичност на страната. В отговор на премахването на наградата редица регионални правителства обявиха, че ще създадат собствени отличия. Против отмяната се обяви и Фондацията дел торо де Лидия, която се застъпва за запазването на бикоборството. Според нея министърът на културата е длъжен да поощрява всички форми на културни прояви, включително и коридите.
През последните години интересът към бикоборството в Испания намалява все повече. През сезон 2021/22 само 1,9% от жителите са посетили корида, а в Каталония бикоборството вече е забранено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.