Италиански фермери протестират заради нашествие

По данни на Колдирети от началото на годината жертва на диви животни са станали 13 души

Стотици земеделци, животновъди и овчари от цяла Италия протестираха пред парламента в Рим срещу нашествието на диви свине в страната. Акцията беше организирана от фермерския съюз Колдирети.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше "Сигурността на нашите семейства е по-важна от едно прасе" и "Край на щетите и страха, предприемете мерки". В импровизирана кухня пред парламента в Рим протестиращите предлагаха кебап от дива свиня, гарниран с полента, италианския качамак.

"Глиганите унищожават посеви и убиват овце, причиняват автомобилни катастрофи в селските региони и в населените места, където навлизат в търсене на храна. Те представляват опасност за здравето на хората", поясниха от Колдирети. В митинга се включиха и министърът на земеделието Тереза Беланова и лидерът на опозиционната Лига, Матео Салвини.

По данни на Колдирети от началото на годината жертва на диви животни са станали 13 души. Само за първите 9 месеца в страната е имало 10 000 катастрофи, причинени от глигани и други видове дивеч. Дивите свине са голям проблем в цяла Италия. Преди няколко години в региона Тоскана искаха да отстрелят 250 хиляди екземпляра, но срещна яростен отпор от страна на природозащитници. По неофициални данни в страната има над 2 милиона глигана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.