1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Италиански фермери протестират заради нашествие

Италиански фермери протестират заради нашествие

По данни на Колдирети от началото на годината жертва на диви животни са станали 13 души

Стотици земеделци, животновъди и овчари от цяла Италия протестираха пред парламента в Рим срещу нашествието на диви свине в страната. Акцията беше организирана от фермерския съюз Колдирети.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше "Сигурността на нашите семейства е по-важна от едно прасе" и "Край на щетите и страха, предприемете мерки". В импровизирана кухня пред парламента в Рим протестиращите предлагаха кебап от дива свиня, гарниран с полента, италианския качамак.

"Глиганите унищожават посеви и убиват овце, причиняват автомобилни катастрофи в селските региони и в населените места, където навлизат в търсене на храна. Те представляват опасност за здравето на хората", поясниха от Колдирети. В митинга се включиха и министърът на земеделието Тереза Беланова и лидерът на опозиционната Лига, Матео Салвини.

По данни на Колдирети от началото на годината жертва на диви животни са станали 13 души. Само за първите 9 месеца в страната е имало 10 000 катастрофи, причинени от глигани и други видове дивеч. Дивите свине са голям проблем в цяла Италия. Преди няколко години в региона Тоскана искаха да отстрелят 250 хиляди екземпляра, но срещна яростен отпор от страна на природозащитници. По неофициални данни в страната има над 2 милиона глигана.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.