1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Италия внася законодателно предложение за забрана на убиването на мъжки пилета

Италия внася законодателно предложение за забрана на убиването на мъжки пилета

В производството на яйца мъжките пилета се считат за безполезни

Италианската организация за защита на животните Animal Equality Italy внесоха в италианския парламент предложение за изменение на законодателството, което ако бъде одобрено ще се въведе до края на 2026 г. забраната за селективно унищожаване на мъжките пилета от яйценосните породи, които в момента се считат за производствени отпадъци в производството на яйца.

В производството на яйца мъжките пилета се считат за безполезни за производство, тъй като не могат да снасят яйца. Те не могат да се използват за месо, тъй като яйценосните породи не наддават достатъчно на тегло в сравнение с породите за месо (пилета бройлери), използвани в хранително-вкусовата промишленост. Поради тази причина всяка година само в Италия се убиват между 25 и 40 милиона мъжки пилета.
пилета

Петлетата се умъртвяват в рамките на първите 24 часа от излюпването и без използването на зашеметяващи техники чрез газ или чрез механично стриване в мацератори.

Animal Equality Italy стартира през 2020 г. кампания, подписана от над 100 000души, именно за да помоли правителството и индустрията да сложат край на тази техника. Благодарение на тяхната съвместна работа с птицевъдите още през 2020 г. търговската асоциация на производителите на яйца Assoavi се обяви за въвеждането на технологии за определяне пола на пилето още в яйцето (in-ovo), която би дала възможност да се избегне унищожаването на новоизлюпените мъжки пилета. Изменението, представено в италиански парламент от депутата Франческа Галиция, лидер на групата на Движението 5 звезди в Комисията по политиките на Европейския съюз (ЕС), призовава за забрана на селективното умъртвяване на мъжки пилета до края на 2026 г., освен в случаите, когато е необходимо умъртвяване съгласно действащото законодателство, уреждащо болестите по животните.
 
Поправката предвижда срокове за адаптиране към законодателството за актуализиране на работните процедури и технологичното състояние на фирмите в сектора на кокошките носачки. Законопроектът също така подкрепя въвеждането и разработването на технологии и инструменти способни да идентифицират пола на пилето преди излюпването – in-ovo още в стадий ембрион. В страни като Франция и Германия въвеждането на това законодателство, за да се избегне убиването на мъжки пилета, се очаква още през 2022 г., докато Европейската комисия стартира обществена инициатива за извършване на проверка за адекватност на действащите правила относно благосъстоянието на пилетата. Италианският парламент ще гласува предложеното изменение през следващите седмици.
 
„Необходимо е Италия да направи избор на отговорност и уважение към животните, които като съзнателни същества, вече не могат да се считат само за промишлени отпадъци. Селективното умъртвяване на мъжки пилета, което се случва всяка година, не може да се счита за нормално. Парламентът има прекрасната възможност, да избере да подкрепи това предложение, което също е в синхрон на политиките на Европейския съюз относно хуманното отношение към животните.
 
Време е да се насърчи въвеждането на тези технологии за in-ovo определяне пола на пилетата и в Италия, както вече правят производителите в длуги държави и институциите трябва да се ангажират с този основен път за напредъка на нашата страна в хуманното отношение към животните.” Алис Тромбета, изпълнителен директор, Animal Equality Italia.

Д-р Мадлен Василева,
Център за оценка на риска по хранителната верига

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.