1. Начало
  2. Новини
  3. ОСП - научи повече
  4. ЕП иска по-строги правила за транспорта на живи животни

ЕП иска по-строги правила за транспорта на живи животни

Със заключенията си анкетната комисия критикува, че сегашните правила за транспорт на животни не отразяват възрастовите особености и не отговарят на актуалните научни препоръки

 

Европейският съюз трябва да затегне правилата за транспорта на живи животни и да подобри условията за хуманно отношение. Освен това трябва да има по-строг контрол, а превозът на млади животни трябва да бъде забранен. Това се казва в доклада на анкетната комисия на Европейския парламент, която разглеждаше въпроса.
 
В документа комисията настоява да се монтират камери в транспортните средства, които да следят товаренето и разтоварването на животните. Освен това държавите членки на Съюза не бива да допускат превоз на живи животни, ако външните температури не са в определена рамка. Докладът е внесен в парламента и трябва да бъде гласуван през януари. Ако бъде приет, депутатите официално ще призоват Европейската комисия да направи съответните промени в правилата.
 
Едно от тях гласи, че за всеки вид животни трябва да има точно определена максимална продължителност на транспорта, както и че превозът на животни под 35 дни да бъде забранен. При животни над тази възраст, които още не са отбити, транспортът не бива да е по-дълъг от 2 часа. 
 
Със заключенията си анкетната комисия критикува, че сегашните правила за транспорт на животни не отразяват възрастовите особености и не отговарят на актуалните научни препоръки. Затова депутатите настояват за допълнителни изследвания относно условията, при които се пренасят млади животни, при които да се наблегне на продължителността на транспорта, възрастта на животните, необходимото им пространство, храна и вода.
Самите транспорти да се провеждат само, когато външните температури са между 5 и 30 градуса. При отклонения от тази рамка транспортните средства трябва да имат климатична инсталация, която да предотврати хипотермия или топлинен стрес.
Комисията настоява също така държавите членки да ограничат транспорта на животни към трети страни и да го разрешават само, ако условията по пътя и в приемащата страна отговарят на европейските стандарти. Като цяло се препоръчва транспортът на живи животни да бъде заменен от месо, заклани животни или яйцеклетки, семенна течност и ембриони, когато става дума за развъдна дейност. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.