1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Избраха най-красивата млечна крава в САЩ и Канада

Избраха най-красивата млечна крава в САЩ и Канада

В конкурса участваха близо 2700 крави от 36 щата и 5 канадски провинции

Фуутлууз се казва най-красивата крава в Съединените щати и Канада, избрана от експертно жури на тазгодишния конкурс в град Медисън, щата Уисконсин. В него участваха близо 2700 крави от 36 щата и 5 канадски провинции.
 
За всяка порода се избира отделна шампионка, обясняват организаторите на конкурса. Представени са Холщайн, Джерсей, Швейцарско кафяво говедо, Гърнси и други, като оценката се определя според външния вид на животните и млеконадоя. Членовете на журито оглеждат вимето, краката и цялостното телосложение. В тазгодишното издание на съревнованието Фуутлууз спечели не само титлата от породата Холщайн, но беше избрана и за „Върховна шампионка“, т.е. за най-красива крава на цяла Северна Америка.
 
Фуутлууз е в обора на семейство Джули и Майк Дъкет, които отглеждат 60 крави и обработват 1000 хектара земя в малко селце в Уисконсин. На половината площ се сеят зърнени култури, а на останалата – тревни смески за зелен фураж. Шампионката дава по 65 литра мляко на ден, досега не е имала нито едно възпаление на вимето и е родила четири здрави телета. Животното е купено през 2021 година от семейство Дъкет заедно с други партньори, които са платили за него 350 000 долара.
Кравите във фермата на Дъкет се доят два пъти на ден, а през летните нощи излизат на паша. Освен със свежа трева, те се хранят с царевица, соя и сено, а всяка крава дава годишно около 28 000 килограма мляко. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.