1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Как японската месодайна порода говеда Вагю стигна до великотърновското село Палици

Как японската месодайна порода говеда Вагю стигна до великотърновското село Палици

Фермата е единствената на Балканския полуостров, интересът към породата е голям

Как работи единствената у нас високотехнологична говедовъдна ферма, предназначена за отглеждане на японската месодайна порода говеда Вагю, в село Палици, разказва в най-новия брой на „Животновъден дневник“ д-р Марин Маринов – първият животновъд у нас, който е внесъл и в момента успешно развъжда екзотичната порода. Във фермата се отглеждат и говеда Абърдийн Ангус, които се използват за осеменяване на Вагютата чрез ембриотрансфер.

Като сграден фонд фермата е създадена през 2019 година. Първите 19 животни са внесени от Германия. Фермата е единствената на Балканския полуостров, която е член на Австралийската асоциация на говедовъдите Вагю. Животните не са под селекционен контрол у нас, защото тук няма асоциация на Вагю производителите.

Относно рентабилността при отглеждането на животните от породата Вагю, собственикът казва, че трябва да минат минимум 10 години, за да се създаде стадо, чрез което да се постигне възвръщаемост на средствата.

Разпознаването на истинското Вагю месо от фалшивото може да бъде предизвикателство за хората, които не са познавачи. Оригиналното месо е с високо качество и поради това е изключително скъпо. Качеството се гарантира със сертификати и маркировки за идентификация.

Характерно за животните е мускулестото тяло, съставено от 100 % чисто месо. Месото е със светлочервен цвят, с разпръснати жилки от мазнини, които му придават особения, наситен вкус след готвене. Говеждото месо съдържа 21% протеини и поради това се препоръчва като част от здравословното хранене.

Месото на Вагютата е много скъпо, защото времето, необходимо за отглеждане на животните, е по-продължително, за разлика от останалите породи.

Изисква се и средата на отглеждане да бъде максимално близка до естествената, без стрес, с осигурени големи и свободни пространства. Трябва да се полагат и допълнителни грижи за животните, така че да не се налага да натоварват мускулите си излишно, защото тези говеда имат по-тънки кости.

Хуманното отношение и обгрижването са част от изискванията към стопаните, за да се образува необходимата мраморизация, която придава уникалния вкус на месото. За високите качества допринася и начинът на хранене на животните. Породата Вагю има няколко различни генетични линии – Японско черно, Японско кафяво – Акауши, Японски шортхорн, Японско безрого.

Автор: Ясмина Страхилова

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.