1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Коне тежковози и кучета пастири ще показват умения на събора на овцевъдите

Коне тежковози и кучета пастири ще показват умения на събора на овцевъдите

За първи път ще има надтегляния и за магарета

Най-силните коне отглеждани в България ще могат да се видят от 24 до 26 май край Петропавловския манастир, област Велико Търново по време на дванадесетия Национален събор на овцевъдите. Пред публиката ще бъде представена най-новата селекция коне от тежковозни породи родени и отглеждани у нас, както и интродуцирани. Разпределени в различни категории елитните животни ще се състезават в теглене на товари по 40-метрово трасе във втория ден на събора – 25 май (събота)  от 10,00 до 18,00 часа.  Освен безспорна атракция, състезанието по надтегляне цели да покаже приложението на конската сила в стопанството, дърводобива и развъждането. Извън съревнованието  ще бъде показан демонстративен впряг от четири коня, порода Фламандски тежковоз, управляван от стопанина Боби Радулов.

За първи път на събора в теглене на товари ще се надпреварват и магарета. Предварително записване за състезанието собствениците на този вид работни животни могат да направят на 0898 513233. 

Край традиционното за събора изложение на над 1000 чистопородни овце и кози ще бъдат показани и най-верните верните помощници на животновъдите - кучетата-пастири. В специализираната изложба на Българско овчарско куче на 24 и 25 май ще се включат различни местни клубове и развъдници, а в дефилетата ще участват животни завоювали европейски и световни титли през 2023 г. в Световния киноложко-ловен-спортен алианс. Ще има и наситена спортна програма с  различни демонстрации -  послушание, защита, фризби-фристайл, спорт с куче.

Традиционно, и тази година Събора на овцевъдите  ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор. Освен различните видове животни на събитието ще има селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството, био пазар, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, различни фермерски състезания, демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии. 

Събитието ще предложи много фолклор, занаятчийско изложение, кулинарни демонстрации, етно атракции и възстановки, народни веселби, вечерни концерти и още много  емоции, забавления и преживявания.

Национален събор на овцевъдите в България провежда ежегодно край Патропавловския манастир  от 2011 година. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.

Още за Национален събор на овцевъдите в България на www.saborbg.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.