1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Констатирано е огнище на АЧС в лично стопанство в с. Красново, обл. Пловдив

Констатирано е огнище на АЧС в лично стопанство в с. Красново, обл. Пловдив

Животните са умъртвени по хуманен начин и са обезвредени при спазване на нормативните изисквания.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в нерегистрирано лично стопанство в с. Красново, общ. Хисаря, обл. Пловдив. Положителният резултат от пробите е потвърден днес, 19.08.2021 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия „заден двор“ се отглеждат 5 животни – 2 свине-майки, едната от които с 3 неотбити прасета.

По време на проверка, инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Пловдив са установили, че животните са с изявени симптоми за вируса на Африканска чума по свинете.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Животните са умъртвени по хуманен начин и са обезвредени при спазване на нормативните изисквания.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Красново. Определена е също и 10-километрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Мало Крушево, с. Беловица, с. Старосел, с. Кръстевич и с. Драгомир, обл. Пловдив, както и с. Дюлево, обл. Пазарджик.

Свиква се областна епизоотична комисия утре, 20.08.2021 г., в Областна администрация Пловдив.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.