1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Копа и Коджека са против препоръките на ЕФСА

Копа и Коджека са против препоръките на ЕФСА

За конвенционалните птицевъди предложението на ЕФСА ще доведе до загуба на конкурентоспособност

Препоръките на Европейската агенция за безопасност на храните за птицевъдството ще бъдат пагубни за сектора в Европейския съюз. Това се казва в изявление на фермерските организации Копа и Коджека.
 
ЕФСА представи своето становище през миналата седмица и препоръча птицевъдите да се откажат от клетъчното отглеждане на бройлери и кокошки-носачки. Според Копа и Коджека най-негативната препоръка е намаляването на броя птици до 11 килограма на квадратен метър. В момента в Европейския съюз на тази площ са разрешени до 26 кокошки за угояване, което отговаря на близо 42 килограма. По собствена инициатива Австрия е ограничила гъстотата до 30 килограма, давайки по този начин 30% повече пространство на птиците.
 
За конвенционалните птицевъди предложението на ЕФСА ще доведе до загуба на конкурентоспособност, тъй като ще бъдат принудени да инвестират в нови съоръжения и да намалят броя на животните със 72%, смятат фермерските организации. При това много фермери все още не са изплатили заемите, взети заради въведените през 2012 година нови правила. В резултат по-малките и средните стопанства ще фалират, търговците ще трябва да внасят повече продукти от трети страни, а при цените на птичето месо ще има драстичен скок. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.