1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Край на умъртвяването на мъжките пилета в Германия

Край на умъртвяването на мъжките пилета в Германия

За природозащитните организации законът не е правилното решение

От следващата година в Германия вече няма да се умъртвяват мъжките пилета, излюпени в птицевъдните стопанства. Новият закон, предложен от земеделското ведомство, беше приет на последното заседание на кабинета на Ангела Меркел.
 
Всяка година във Федералната република се умъртвяват близо 45 милиона току-що излюпени мъжки пиленца и се преработват на фураж за животновъдството. Причината е, че птицевъдите не виждат полза от угояването им, но от догодина тази порочна практика вече няма да е разрешена. За да се избегне убиването, стопаните ще са длъжни да използват методи за разпознаване на пола на пилето още в черупката. Така яйцата ще бъдат унищожавани преди пилетата да се излюпят.
 
В момента вече има редица птицеферми, които ползват този метод и продават произведените яйца. Засега тази продукция има обаче съвсем малък пазарен дял. Според министъра на земеделието Юлия Кльокнер законът е "голяма крачка напред по отношение на защитата на животните". 
 
За природозащитните организации законът не е правилното решение, защото повелява унищожаването на оплодени яйца, които също са живи организми. Недоволни са и от браншовия съюз на птицевъдите, тъй като те се опасяват, че браншът ще загуби конкурентоспособността си спрямо производители от чужбина.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.