1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Лондон ще интервенира на пазара в подкрепа на стопаните

Лондон ще интервенира на пазара в подкрепа на стопаните

Пакет с помощи за свиневъдния сектор обяви британското правителство. На първо място стопаните ще получат финансова подкрепа за частното складиране.
За разлика от Европейската комисия, която продължава да отказва мерки в подкрепа на свиневъдството, въпреки че при последния Аграрен съвет преди седмица 19 държави настояваха за такава, Великобритания ще подаде ръка на своите стопани. Преработвателните компании ще получат пари, ако складират вече заклани животни за период от 3 до 6 месеца, като конкретните суми ще бъдат съобщени в най-кратък срок. Освен това правителството смята да разреши на кланиците да работят и в събота, както и да удължат работното време през седмицата, така че да се освободят места в свиневъдните ферми.
 
Друга мярка в помощ на сектора е издаването на 800 временни визи за обучени работници в месопреработвателни предприятия от чужбина. Липсата на работна ръка е един от най-сериозните проблеми, затрудняващи веригите на доставка на хранителни стоки.
 
Британските фирми имат срок до 31 декември да заявят броя на нужните им работници, които ще получат правото да останат на Острова максимум 6 месеца, съобщават от Даунинг стрийт, като поясняват, че това не е дългосрочно решение. Вместо това властите призовават компаниите да инвестират в обучението на местна работна ръка, а не да залагат на чужденци.
 
От своя страна маркетинговите организации в Англия и Шотландия обявиха, че от следващия месец замразяват таксите, плащани от свиневъдите за включване в кампаниите за поощряване на продажбите. Това ще спести на стопаните милион евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.