1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Месото и млякото от животни, хранени от паша, са по-богати на Омега-3 и витамини

Месото и млякото от животни, хранени от паша, са по-богати на Омега-3 и витамини

Вероятно сте чували популярната фраза, че ние сме това, което ядем

Месото и млякото от пасищни преживни животни във високопланинските  пасища, съдържат най-голямо количество мастни киселини Омега-3 и витамини А и Е. Продуктите с такъв произход са най-здравословни за човешкия организъм, но също така представляват най-добрата и хуманна практика за хранене на добитък. Ето защо е изключително важно да съхраним високопланинските пасища с висока природна стойност.

Вероятно сте чували популярната фраза, че ние сме това, което ядем. В това клише има голяма доза истина - здравето ни до голяма степен зависи от храната, която приемаме. Въпреки че големите вериги супермаркети започват да водят все по-устойчиви практики за снабдяване с биологично произведени продукти, все още е много трудно да закупим продукти, които наистина имат високи качества и са полезни за нас. Това е особено валидно за месото и млякото, тъй като тези храни се произвеждат в индустриални условия, за да задоволят нуждите на населението. Животните се хранят с фуражни смески, които не им позволяват да синтезират важни за здравето вещества.

Д-р Флориан Лейбър, експерт по хранене на животните и заместник ръководител на Департамента по животновъдни науки към Изследователския институт по биологично земеделие (FiBL) в Швейцария, споделя:

„Млечните и месните продукти от пасищни преживни животни са по-здравословни от продуктите от животни, хранени с други фуражи като царевица, соя, и специални комбинирани фуражи и смески.“

Твърдението на д-р Лейбър се основава на дългогодишна работа и анализ на проучвания от цяла Европа. Той беше специален гост-лектор по тази тема на онлайн семинар, проведен на 31 януари с неправителствени организации и фермери. По време на семинара експертът по хранене на животни представи няколко проучвания, с които да подкрепи заключенията си.

Първото предимство, посочено от д-р Лейбър, е по-високото съдържанието на Омега-3 мастни киселини. При продуктите от животни, хранени с конвенционални смески, доминират Омега-6 мастни киселини, които също са важни за здравето, но се срещат много по-често в една нормална човешка диета.

На второ място се отчитат по-високи нива на витамин Е и витамин А.

Разликата е в начина на хранене на животните, но и в мястото на хранене. Пасищните животни приемат с диетата си, освен трева, и вторични растения като билки, дребни плодове, корени и други. Веществата от тези производни са изключително важни, защото именно те помагат на животното да запази Омега-3 мастните киселини, които иначе биват разградени и загубени в търбуха. Растителното биоразнообразие в пасищата, особено в планинските пасища (над 2000 м), е спомогнало в позитивен аспект за еволюционния процес при преживните животни, тъй като то спомага за биохимическото разнообразие в организма на животните.

Гледайте пълната лекция на д-р Лейбър от линка:

https://www.agroecology-transect.net/news/watch-webinar-recording-the-special-quality-of-milk-and-meat-from-grass-fed-ruminants/

Семинарът е част от дейностите по общоевропейския проект „Агроекологичен трансект“, част от който е и Сдружението за селскостопански и екологичен просперитет (СТЕП).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.