1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Мисия на ЕК оценява изградения капацитет у нас за прилагането на класификацията на кланични трупове на говеда

Мисия на ЕК оценява изградения капацитет у нас за прилагането на класификацията на кланични трупове на говеда

Заместник-министър Крум Неделков приветства участниците в одита, който се провежда периодично във всички страни-членки

Мисия на ЕК оценява изградения капацитет в България за прилагането на правилата за класификацията на кланични трупове на говеда. Инспекционен комитет на Общността извършва периодично одити във всички страни членки в съответствие с европейските регламенти за скàлите на Съюза за класификация на кланични трупове на говеда, свине и овце, както и по отношение на отчитането на пазарните цени на някои категории кланични трупове и живи животни. Отговорната структура в България в тази област е дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието.

„Това е първият одит след 2-годишна невъзможност за извършване на проверки“, каза заместник-министърът на земеделието Крум Неделков, който приветства участниците в работната група – проверяващи и експерти от министерството. Аграрният заместник-министър припомни, че след присъединяването на България към ЕС законодателството в сектора е хармонизирано и е изграден административен капацитет. Страната ни е разработила необходимите процедури за класификация на кланични трупове на говеда, отчитане и докладване на пазарни цени, като се правят и необходимите проверки в предприятията.

Крум Неделков отбеляза и предизвикателствата за сектора по време на COVID пандемията, която се отрази както на животновъдите, така и на месодобивните и месопреработвателните предприятия. „След приключване на проверката очакваме да чуем Вашите мнения, препоръки и съвети, които ще ни бъдат изключително полезни и ще подпомогнат бъдещата ни работа“, посочи заместник-министърът.

Мисията на експертите от ЕК ще продължи два дни и включва както преглед на нормативната база и разработените процедури, така и посещение на кланици, с цел да се установи как се прилагат изискванията за приемане, престой и класификация, както и с реда за изчисляване и докладване на цените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.