1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Над 1.4 милиона европейски граждани настояват за край на тестовете върху животни

Над 1.4 милиона европейски граждани настояват за край на тестовете върху животни

Снощи приключи събирането на подписи за Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост". За една година са събрани 1 413 383 подписа. 56 515 от тях са от България

Два пъти за по-малко от десетилетие над един милион души в цяла Европа ясно казаха, че тестовете върху животни трябва да бъдат прекратени.

Над десет милиона животни – котки, кучета, зайци, мишки и други видове – биват наранявани всяка година при изследвания и тестове в лаборатории в целия Европейски съюз (EС). Сега европейските граждани настояват за прекратяване на жестокостта към животните при тестването на козметика и химикали, както и за амбициозен план за прекратяване на всички експерименти върху животни.

Крайният срок за събиране на подписи за Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) „Save Cruelty Free Cosmetics“  изтече в 23:59 ч., сряда, 31 Август. За една година са събрани точно 1 413 383 подписа на европейски граждани. От тях 56 515 са от България. Това е втората ЕГИ по този въпрос, която надминава границата от един милион подписа. Първата беше „Stop Vivisection“ през 2015 г.

„Сега трябва да изчакаме няколко месеца, за се валидират подписите от страните-членки на ЕС. Въпреки това, огромният брой подписи e ясен сигнал за Европейския парламент, за това колко значимо е желанието на гражданите по този въпрос. Надяваме се, този път Европейската комисия, членовете на Европейския парламент и националните правителства да ни чуят и да действат незабавно по двете искания. Първо - прекратяване тестването върху животни на козметичните съставки. И второ - спешно изготвяне на ефективен план за постепенно премахване на всички експерименти върху животни. Защото съвременната наука вече разполага с достатъчно ефикасни, етични и хуманни алтернативни методи и не се нуждае от животни, за да се развива.", коментира Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ, една от двете български организации работещи по тази кампания.

Огромната подкрепа на гражданите на ЕС за прекратяване на опитите с животни отразява позицията на Европейския парламент, взета миналата година, която доведе до резолюция, призоваваща Европейската комисия да координира, заедно с държавите-членки, конкретен план за ускоряване на прехода към опити без тестване върху животни.

Европейската гражданска инициатива „За козметика без жестокост — ангажимент за Европа без изпитване върху животни“ стартира през август 2021 г. от организациите за защита правата на животните: „Cruelty Free Europe", „PETA“, „Eurogroup for Animals“, „European Coalition to End Animal Experiments“ и „HSI/Europe“, подкрепени от световни компании за здраве и красота като „The Body Shop“ и „Dove“ и активно насърчавани мрежа от национални организации, сред които е и сдружение КАЖИ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.