1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Над 1.5 милиона граждани на ЕС призоваха за Европа без кожи

Над 1.5 милиона граждани на ЕС призоваха за Европа без кожи

1 502 319 подписа бяха официално внесени в Европейската комисия (ЕК), призоваващи ЕС за забрана на фермите за кожи и предлагането на пазара на продукти от такива ферми

Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) Европа без кожи стартира през май 2022 и получи подкрепата на над осемдесет организации за защита на животните в Европа. Тя приключи на 1 март, почти два месеца по-рано от официалната дата за край на събиране на подписи, благодарение на рекордния брой събрани подписи - над 1. 7 милиона (1 502 319 след валидацията) за по-малко от 10 месеца. ЕГИ също успешно премина минималния праг за подписи в 18 страни членки на ЕС.

В България бяха събрани общо 77 506 подписа. След проверката валидни остават 71 444 от тях. По брой подписи според броя на населението България е на 6-то място от всички 27 страни в ЕС.

Фермите за кожи - освен с жестокият начин на отглеждане в тесни клетки на диви животни като норки, лисици и енотовидни кучета - са и сериозна заплаха за общественото здраве. По време на пандемията от Ковид-19 едни от най-пострадалите от заразата животни бяха именно от фермите за норки. Отново в такива животновъдни обекти в Испания вече има и случаи на епидемия от инфлуенца.

Проучванията показват също, че поради използването на токсични химикали за обработка на кожени облекла, индустрията за ценни кожи е една от най-замърсяващите. Тя е също така опасна за биоразнообразието, тъй като много от видовете, отглеждани за кожи, са чужди инвазивни видове за страните, в които се отглеждат и представляват заплаха за местните видове животни.

След като валидирането на подписите днес официално приключи успешно, по регламент организаторите на инициативата трябва да се срещнат с представители на Европейската комисия и да участват в публично изслушване в Европейския парламент. След тези две срещи Европейската комисия трябва публично да отговори на инициативата до края на тази година.

В България сдружение КАЖИ е една от организациите за защита на животните, която значително помогна за събирането на подписи и подкрепа за инициативата.

“От КАЖИ изказват благодарност на всички български граждани, които подкрепиха “Европа без кожи”. Изключителната обществена подкрепа за тази инициатива показа ясно, че ценните кожи трябва да останат в миналото. Ако събирането на подписи беше продължило през оставащите две месеца, това щеше да е вероятно европейската инициатива с най-много събрани подписи досега. Фермите за кожи в България, както и останалите страни по света си приличат по своята жестокост. Добавяйки и всички научни аргументи, показващи заплахата за общественото здраве, природата и биоразнообразието може да разберем, че края на отглеждането на животни заради козината им е най-логичното решение.”, сподели Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.