1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Над 64 000 кокошки носачки се гледат само от двама работника

Над 64 000 кокошки носачки се гледат само от двама работника

Автоматизацията в птицевъдно стопанство свежда до минимум необходимостта от работна ръка

От пилето до яйцето …

Предприемчивите братя Андрей и Боян Атанасчеви, които имат птицеферма в с. Трилистник, са решили проблема с работната ръка. Освен двамата братя, в предприятието работят още двама работника, които обслужват над 64 000 кокошки носачки. Това се случва благодарение на автоматизацията на процеса на храненето и отглеждането им, като управлението става чрез телефона.

Цикълът е затворен - купуват еднодневни пилета, които отглеждат в качествени кокошки-носачки. В предприятието се произвеждат екстра пресни яйца, категория L.

Концентрирания комбиниран фураж го произвеждат в стопанството. За целта към птицефермата има изградено силозно съоръжение на стойност около 2 млн. лева. Направено е по проект по подмярка 4.1 по ПРСР. Капацитетът на съхранение е 1800 тона пшеница, 90 тона слънчоглед и 60 тона соя. В него процесите по приемане и съхранение на продукцията също са автоматизирани. Фуражът достига до сградите, където се отглеждат птиците, по тръби – няма досег с външна среда и това е с цел по-добра биосигурност. Половината от инвестицията е върната под формата на субсидия.

„Който има възможност, трябва да кандидатства, стига да има ресурс“, казва Андрей Атанасчев.

pticeferma

Освен производство на яйца, бизнес моделът включва още пакетажен център и дистрибуция. Братята са посещавали птицеферми в други страни и твърдят, че тяхното предприятие е по-ефективно, в сравнение с тези в чужбина.

Пътят винаги е към дома…

И двамата братя са учили в чужбина. Андрей е завършил финанси в САЩ и от 2005 г. започва да работи в семейната фирма. „Щастлив съм с това, което правя, създаваме добавена стойност. Постигаме добри резултати, справяме се в днешните трудни условия за бизнес“, споделя с усмивка. Благодарен е, че подкрепа са получили чрез общо 3 проекта по подмярка 4.1 за модернизация на сградите. „Сега обаче вече е трудно да планираш. Много сложен процес“, така Андрей обобщава трудната бизнес среда. Боян пък е завършил програмиране в САЩ. И двамата не съжаляват за избора си – вместо да сбъднат американската мечта, днес те са ангажирани 24/7, но хубавото е, че си помагат и взаимно се допълват. Намират и малко време за себе си – за ски, риболов, пътувания до екзотични дестинации. Успяват, благодарение на механизацията, в която са инвестирали.

Каляването…

Тежките дни не са подминали двамата братя – фермата 4 пъти е понесла загуби заради птичия грип. Това им попречило да инвестират до пълна автоматизация – примерно, закупуване на роботи за опаковане на корите с яйца и лепене на етикети.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.