1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Националната асоциация по коневъдство организира Изложение на български тежковозен кон в Орешак

Националната асоциация по коневъдство организира Изложение на български тежковозен кон в Орешак

На изложението бяха представени екземпляри от запазени стари чисти генеалогични личнии, чието родословие може да бъде проследено до 1953 г.

За осма поредна година Националната асоциация по коневъдство (НАК) организира Изложение на български тежковозен кон в Орешак. Представянето на екземплярите се случва на откритите площи в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак.

„Избираме това място, защото първо, сме доволни от предоставяните условия и второ, защото търсим символика. В миналото кираджийството - преноса на товари с коне, е било важен поминък за местните хора“, каза за БТА зооинжинерът Иван Цветанов, член на журито.

Целта на изложението е да бъдат показани най-добрите екземпляри – жребци, кобили и приплоди, добити през годините, да се провери докъде е стигнало нивото на селекцията, как работят коневъдната организация и отделните развъдчици.

Представените екземпляри се оценяват от петчленно жури по критерии: произход, тип, екстериор, движения и темперамент, за да бъдат определени шампионите в категории жребци и кобили - майки. Комисия оценява и качествата на представените едногодишни, двугодишни и тригодишни подрастващи кончета.

На изложението бяха представени екземпляри от запазени стари чисти генеалогични личнии, чието родословие може да бъде проследено до 1953 г.

Първите тежковозни жребци са внесени още в далечната 1870 г., но след няколко десетилетия развъждането е преустановено. Ренесанс породата преживява през 1953 г., когато се взема решение на държавно ниво, че за нуждите на трудово-кооперативните земеделски стопанства са необходими тежковозни коне с по-голяма теглителна сила и спокоен нрав, разказа Цветанов.

Породата български тежковозен кон е създадена на база на руския тежковозен кон, с примеси и на други породи. Конете от породата се отглеждат свободнопасищно, издръжливи са на външни условия и изискват много малко грижи.

„Това е уникална порода – българският тежковозен кон е здрав, средноголям товарен кон, който се използва в стопанството и дърводобива“, каза зооинжинерът.

Със смяната на държавния строй през 90-те години на миналия век са ликвидирани държавните конезаводи и развъждането минава в частни ръце. През последните години Националната коневъдна асоциация полага последователни усилия за възраждане на породата у нас. През миналата година, отново в НИХЗИ – Орешак, е отбелязана 70-ата годишнина на породата български тежковозен кон, допълни Иван Цветанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.