1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Недостиг на служители води до умъртвяване на свине

Недостиг на служители води до умъртвяване на свине

Недостигът на работна ръка във Великобритания стигна и до месопреработвателния сектор. Заради липсващи служители редица кланици в страната не могат да поемат всички свине, предавани от фермерите, които са принудени да умъртвяват излишните животни.
 
На много места в Обединеното кралство свиневъдните стопанства се пукат по шевовете и нямат място за своите животни. Първите 600 здрави свине вече са умъртвени от своите притежатели, тъй като кланичните предприятия нямат капацитет за обработката им, съобщават от Националната асоциация на свиневъдите. Според нея кризата се дължи на Брекзит, който е принудил хиляди чужденци от Европейския съюз и трети страни да напуснат Острова. Асоциацията предупреждава, че ако не се вземат спешни мерки, в най-скоро време ще трябва да бъдат умъртвени още 120 000 свине.
 
Във Великобритания работна ръка липсва в много сектори на икономиката, като недостатък има не само на работници в не толкова престижни професии, но и на служители със специализирано образование. Сред тях са именно тези, които работят в месопроизводството. Допреди излизането на страната от Европейския съюз в кланиците наемаха предимно хора от източна Европа, но заради новите ограничения, въведени от правителството на Борис Джонсън, тези служители напуснаха Кралството. Сега новите правила затрудняват компаниите в намирането на работна ръка от чужбина.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.