1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нестандартна демонстрация до Парламента по повод Световния петък без кожи

Нестандартна демонстрация до Парламента по повод Световния петък без кожи

Събитието повдига въпроса за отглеждането и убиването на животни като норки и лисици, само и единствено за техните кожи

Нестандартна демонстрация до Парламента ще се състои този петък 29.11.2019 г. от 18:00 ч. Акцията се провежда като част от Световния петък без кожи и се организира от сдружение КАЖИ. Събитието повдига въпроса за отглеждането и убиването на животни като норки и лисици, само и единствено за техните кожи.

В градинката до Парламента организаторите са предвидили мащабен екран, на който ще се прожектират кадри от халетата на най-голямата ферма за норки в България. Гражданите, които се включат в демонстрацията този петък, ще имат възможност да подпишат на място отворено писмо до народните представители. По време на митинга ще се проведе и артистичен пърформънс с участието на общността “Дерида Денс – артисти и приятели”.

Поводите за демонстрацията са два. Единият е законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи в България. Петя Алтимирска, председател на КАЖИ, обяснява:

България е на кръстопът да вземе важно решение. Но то се бави и това коства животи. Законопроектът за забраната е внесен в Парламента от група депутати и чака да бъде гласуван. Очите ни сега са насочени към народните представители. Те ще решат още колко животни трябва да бъдат обречени на страдание и смърт в България, само за да се кичим с техните кожи. Отново излизаме на улицата, за да напомним за това.

Вторият повод за акцията е Световният петък без кожи, който неслучайно съвпада с “Черния петък”. На този ден в хиляди магазини в България огромна част от продуктите с ценни кожи ще стигнат до потребителите. Дали тези потребители знаят за жестокия произход на това, което купуват? Помпони на шапки, яки на качулки, елеци, палта, ключодържатели и още много дребни неща, с които хората неусетно поддържат жестокостта към животните във фермите за ценни кожи., казва още г-жа Алтимирска.

Глобалната климатична стачка, която ще се проведе и в София по същото време,  се очаква около 19:30 ч. да се присъедини към демонстрацията до Парламента срещу фермите за ценни кожи. С това символично се подчертават допирните точки между двете каузи. От КАЖИ отбелязват, че наред с етичните и хуманните проблеми с фермите за кожи, те водят също до екологични проблеми и застрашават биоразнообразието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.