1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нидерландия прибра всички птици на закрито

Нидерландия прибра всички птици на закрито

Всички птицевъди в Нидерландия бяха призовани незабавно да приберат своите птици на закрито. Мярката е превантивна и има за цел да предотврати зараза със силно патогенните щамове на птичия грип, разпространени в други части на Европа.
Забраната за пускане на птиците на открито влезе в сила във вторник и се отнася за всички комерсиални птицевъдни стопанства. Причина за безпокойствието на властите е случай на птичи грип в био-ферма за носачки, намираща се близо до Амстердам. В стопанството се отглеждат близо 36 000 кокошки, които бяха принудително умъртвени. Около фермата е очертана 3-километрова зона за сигурност, в която се намират три други подобни стопанства. В момента ветеринарните власти взимат проби за наличието на вируса. В 10-километровата зона за наблюдение също има птицеферми. За тях важи забрана за транспорт на живи птици, яйца, слама, изпражнения и фуражи. 
Затова сега всички ферми, в това число и тези от тип заден двор, както и зоологическите градини бяха задължени да предприемат мерки, за да предпазят своите птици от контакт с диви птици. 
 
Нидерландските власти смятат, че вирусът е привнесен от диви птици от съседна Германия, където само за този месец са регистрирани общо 19 случая, 18 от които при прелетни и други диви птици. Засегната е и една ферма със 700 гъски. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.