1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. НОКА дарява 100 агнета и ярета на стопани от района на Ямбол

НОКА дарява 100 агнета и ярета на стопани от района на Ямбол

Животни ще получат фермерите, чиито стада бяха унищожени заради чумата по дребните преживни миналото лято

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация дарява 100 агнета и ярета на стопани от района на Ямбол. Животни ще получат фермерите, чиито стада бяха унищожени заради чумата по дребните преживни миналото лято. Компенсираните животновъди са от селата Шарково, Воден и Крайново. Членове на браншовата асоциация успяват да съберат агнета и ярета, за да стимулират претърпелите загуба фермери да се върнат към животновъдството. Породите на дарените животни са асаф, лакон и синтетична популация българска млечна овца. Това са високомлечни породи, елитни животни от най-добрите ферми в страната.

Миналата година НОКА успя да издейства по-лесна процедура за получаване на компенсации, както и увеличаване на парите. Получената сума значително обезпечи пострадалите стопани, смята Симеон Караколев.

Голяма част от пострадалите в Ямболско стопани са се преориентирали към едри преживни животни. От НОКА се надяват да накарат фермерите да развъждат отново овце. В същото време у нас се обсъждат промени в Наредба 44 за ограничаване броя на животните, отглеждани за лични нужди - за дребните преживни общият брой е 30. Това поставя въпроса за всички стопани, които отглеждат животни, а в същото време не са регистрирани земеделски производители.

В момента у нас има ферми и стопанства, които изцяло отговарят на общоустановените правила, но се намират в населени места. За тях трябва да се търси друго и по-ефективно решение, твърди Симеон Караколев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.