1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Норковъдите загубиха делото за забраната на норките

Норковъдите загубиха делото за забраната на норките

През 2021 г. при проверка на фермата за норки край село Маджерито, Министерството на земеделието и храните констатира в доклад редица нарушения на биосигурността, незадоволителни хигиенни условия, разлагащи се трупове на умрели животни, както и норки, избягали от клетките си

Административен съд София - град отхвърли жалбата на фермата за норки срещу издадената от МОСВ Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Решението на съда може  да се обжалва пред ВАС.

Административен съд София - град излезе с решение по делото за норките. Съдът прие за неоснователна жалбата на фирма “Фармпро” ООД, единствената действаща ферма за кожи от норки, собственост на бизнесмена Иван Ангелов-Пилето. Съдебният процес беше започнат през 2022 г.,няколко месеца след издадената от тогавашния министър на околната среда и водите Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка”. Причината за заповедта е опасността, която този инвазивен неместен вид представлява за биоразнообразието.

Американската норка (видът, отглеждан във ферми за ценни кожи), може да повлияе негативно на местните животински видове и дори да доведе до изчезването на някои от тях. Зад това мнение застават повече от 100 учени и експерти, участвали с изпратени становища в подкрепа на Заповедта за забраната на вноса и развъждането на вида “Американска норка”. Тяхната подкрепа за забраната беше категорично изразена в хода на делото.

Фермата за кожи от норки край село Маджерито, Стара Загора, е с капацитет на отглеждане на около 130 000 норки от вида “Американска норка”. През годините на действие на фермата има подадени официални сигнали за избягали на над 100 животни от нея. Неизвестен е броя на нерегистрираните бягства на норки. Оплакванията за нападение на норки над домашни животни са често срещан проблем, който тормози населението, живеещо в близост до фермата. Има кадри на прегазени норки от коли на пътя, както и на разхождащи се животни от този вид из центъра на Стара Загора. Инвазивният бозайник е забелязан и в реката край град Гълъбово, на 30 км от фермата.

Освен с опасността си за биоразнообразието, фермите за ценни кожи предизвикват гнева на обществеността с жестоките условия на отглеждане и убиване на животните. Норките се отглеждат в тесни и мръсни телени клетки, а за да се запази целостта на кожата им се убиват в газови камери. През 2021 г. при проверка на фермата за норки край село Маджерито, Министерството на земеделието и храните констатира в доклад редица нарушения на биосигурността, незадоволителни хигиенни условия, разлагащи се трупове на умрели животни, както и норки, избягали от клетките си.


“Приветстваме напълно справедливото решение на съда да отхвърли жалбата на норковъдите. През последните години учените доказаха, че инвазивният характер на “Американската норка” е сериозна заплаха за местното биоразнообразие. Освен това, американската норка е вида при който се забелязва значителна податливост на заразяване с различни зоонози. Миналата година при норките във фермата край Стара Загора възникна огнище на КОВИД-19. Напоследък все по-често се случва във фермите за норки да се открива и птичи грип. Подобни огнища в други страни станаха причина фермите за кожи да бъдат затворени. А заедно с това се прекратява и една жестока за животните и напълно ненужна дейност”, сподели Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ, което от 2017 г. се бори за забрана на фермите за кожи в България.

Норковъдите имат право да обжалват решението в 14 дневен срок от обявяването му пред ВАС (Върховния административен съд). Евентуална загуба и на втора инстанция би довела на практика до край на съществуването на фермите за норки у нас.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.