1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нов силно заразен щам H5N8 е открит във Франция

Нов силно заразен щам H5N8 е открит във Франция

Птиците във фермите и в домашните стопанства са поставени под карантина

Във ферма в региона Ардени, близо до границата с Белгия, в северната част на страната е открит изключително заразен щам на вируса на пчичия грип.  Френското министерство на земеделието обяви, че незабавно е повишило нивото на риска в страната до „умерено“.  Птиците във фермите и в домашните стопанства са поставени под карантина в райони с повишена опасност от зараза, съобщават от министерството.

Новината за заразените птици идва на фона на съобщението на френските здравни власти от миналата седмица, когато официално бе обявен краят на епидемията от птичи грип, при която миналата зима бяха убити над 3,5 милиона птици.

Новият силно заразен щам H5N8 на птичи грип е намерен в частен имот, където птиците не се продават. Всички животни са евтаназирани, за да се предотвратят нови случаи. От началото на септември два случая на H5N8 са декларирани и в Белгия, друг случай е открит в Люксембург.

От началото на август са регистрирани 25 случая на диви животни и домашни птици, заразени с вируса.

Повишавайки нивото на риска от „незначителен“ на „умерен“, Франция разпореди всички домашни птици да се държат затворени, и издаде заповед за забрана на всякакви състезания за птици. Животните в зоологическите градини, които не могат да бъдат затворени, също трябва да бъдат ваксинирани съгласно мерките.

Министерството заяви, че всички мерки, взети в петък, ще бъдат придружени от „ежедневно клинично наблюдение във всички ферми“.

Между ноември и май Франция е регистрирала близо 500 огнища на птичи грип в птицеферми, главно в югозападната част на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.