1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нова Зеландия победи туберкулозата по говедата

Нова Зеландия победи туберкулозата по говедата

Така става първата страна в света, свободна от болестта

От началото на август Нова Зеландия е свободна от туберкулозата по говедата, съобщи земеделският министър Деймиън О'Конър. В страната вече няма нито едно стопанство с наличието на бактерията микоплазма бовис, която причинява заболяването.
 
Първият случай беше установен през 2017 година в млечна ферма на Северния остров, а последното стопанство беше дезинфекцирано през последните дни на юли тази година. След изтичане на предвидения двуседмичен период министър О'Конър обяви, че болестта е победена.
Още през миналата година имаше кратки периоди без нови инфекции, но тогава ветеринарните власти все още проверяваха животновъдните стопанства и не бяха сигурни на сто процента. По думите на министъра сега за пръв път няма нито нови случаи, нито проверки.
 
Така Нова Зеландия стана първата страна в света, свободна от болестта, макар че земеделското министерство все още не смее да го обяви официално, тъй като все още е възможно да се открият нови случаи. По време на пика на епидемията в страната имаше 40 заразени ферми.
Ако властите не бяха успели да се преборят с бактерията, млечният сектор щеше да губи по 600 милиона евро на година. Година след като бяха открити първите заразени говеда, властите предприеха строги мерки, включително умъртвяването на повече от 186 хиляди животни в 280 стопанства. За други 3 хиляди ферми беше въведена забрана за транспорт на животни, месо и мляко, а засегнатите стопани бяха обезщетени с общо 140 милиона евро. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.