1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нови случаи на АЧС в Русия, Полша и Италия

Нови случаи на АЧС в Русия, Полша и Италия

В Италия болестта се разпространява най-вече сред дивите свине

Африканската чума по свинете продължава да се разпространява в Европа. За нови случаи съобщават ветеринарните власти в Русия, Полша и Италия.
 
В руския регион Краснодар бяха умъртвени 23 000 свине. Според местната фермерска организация това ще доведе до поскъпване с 20% на свинското месо в страната и може да застраши продоволствената сигурност. На друго мнение е обаче Руското сдружение на свиневъдите. Неговият председател Юри Ковальов не вижда опасност за пазара, тъй като 23 000 живи свине отговарят на 3 000 и тона свинско месо. Това количество не можело да се сравнява с увеличеното производство на свинско в цялата страна, твърди Ковальов и изтъква, че само за настоящата година то е нараснало с 200 000 тона, а към края на 2023-та ще достигне 6 милиона тона.
 
В Италия болестта се разпространява най-вече сред дивите свине. Последните случаи са от региона Емилия Романа в северната част на страната, където бяха открити глигани, заразени с вируса. Затова италианските свиневъди настояват да бъдат отстреляни над 700 000 диви свине, или половината от цялата популация. Емилия Романа граничи с регионите Лигурия, Пиемонт и Ломбардия, в които от януари миналата година насам бяха регистрирани редица случаи на заболяването, както при диви, така и при домашни животни.
 
За последните няколко дни в Полша също бяха регистрирани нови случаи, макар че като цяло ситуацията се подобрява в сравнение с периода между 2018 и 2021 година. В Западна Померания, която е в т.нар. червена зона, бяха открити 70 заразени диви свине.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.