1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Обявено е огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в гр. Ветрен, общ. Септември, обл. Пазарджик

Обявено е огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в гр. Ветрен, общ. Септември, обл. Пазарджик

В животновъдния обект се отглеждат около 12 600 бр. патици

Причинителят на болестта е установен на 12.03.2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари, находящ се в землището на гр. Ветрен, общ. Септември, обл. Пазарджик. В животновъдния обект се отглеждат около 12 600 бр. патици.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: гр. Ветрен, общ. Септември и с. Аканджиево, общ. Белово, обл. Пазарджик и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Септември, с. Долно Вършило, с. Горно Вършило, с. Славовица, с. Виноградец и с. Карабунар, общ. Септември, гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Момина клисура, общ. Белово, както и с. Лесичово и с. Церово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.