1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Отглеждане на свине в задния двор

Отглеждане на свине в задния двор

Всеки ли може да си гледа прасета в двора?

От незапомнени времена битието на българина винаги е било неразривно свързано със земята. Напук на съвременния живот, концентриран в градовете, тази традиция продължава да бъде силна и днес в по-малките населени места. В последните няколко години обаче станахме свидетели на все по-чести вълни от заразни болести по селскостопанските животни. Те най-често се разпространяват чрез дивите животни и нанасят огромни щети – както на промишленото животновъдство, така и на малките фермери. Поради това през 2020 г. беше обновена и допълнена Наредба № 44 от 2006 г., която регламентира ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти. Целта е да се ограничи възможността за разпространение на зарази. И така, нека видим какви са законовите изисквания във връзка с отглеждане на прасета за лично ползване.

Всеки ли може да си гледа прасета в двора?

Краткият отговор на този въпрос е ДА! Всеки има право да гледа различни видове животни в лично стопанство - за собствено ползване. В този тип стопанства се разрешават до 3 прасета за угояване. Важно е да се отбележи, че те не могат да бъдат свине-майки или некастрирани нерези. Един от най-лесните начини да си намерите малки прасенца за угояване е, като посетите сайта rancho.bg – онлайн пазар за селскостопански животни.

Изисквания към стопанството

Както вече споменахме, сградите и организацията на личното стопанство трябва да отговарят на определени критерии.

Почистване и дезинфекция

Ако искате да отглеждате свине у дома, трябва за целта да обособите специално място, като го оградите така, че да не могат други животни да влизат там. Мястото трябва да бъде изградено с подходящи материали по начин, който позволява лесно и удобно почистване и дезинфекция. Така стопаните ще могат възможно най-лесно да предотвратят завъждането на гризачи и насекоми. За да се намали вероятността за пренасяне на зарази, се изисква хората, които се грижат за свинете, да имат работно облекло, а също така да преминават дезинфекция (включително на обувките) при всяко влизане и излизане.

Размери на помещението и оборудване

Помещението за отглеждане трябва да предоставя минимум 1 кв. м. площ за всяко отглеждано прасе. Хранителните корита трябва да бъдат с широчина и дължина 30-35 см, а предният им ръб да бъде с височина 20 см. Животните трябва да имат постоянен достъп до питейна вода. 

Съхранение на тор

Особено изискване към личните стопанства, на което трябва да се обърне внимание, е да има обособено място за предварително съхранение и обеззаразяване на тор. То трябва да бъде съобразено с броя на отглежданите животни и да позволява съхранението на тор за не по-малко от 40 дни, а в нитратно уязвимите зони – минимум за 6 месеца.

Питате се дали Вашето стопанство е в нитратно уязвима зона? Можете да направите бърза справка на картата по-долу. А за да бъдете напълно сигурни, проверете списъка с нитратно уязвими зони, който ще откриете на сайта на Министерството на околната среда и водите ето тук.

 

svinevadstvo

Регистрация на стопанството

Всъщност наредбата от 2020 г. значително облекчава ветеринарномедицинските изисквания към личните стопанства. Регистрацията е задължителна, но е безплатна и безсрочна. Тя се извършва, като стопаните подават заявление-декларация по образец на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) към кмета на своето населено място.

Важни срокове

Наредбата регламентира и някои важни срокове, които стопаните трябва да имат предвид:

  • При новопостъпили или новородени животни, стопаните трябва да уведомят ветеринарите писмено в 3-дневен срок.
  • При откраднати, убити или умрели животни стопаните трябва да уведомят властите отново в 3-дневен срок.
  • При паднали ушни марки, стопаните трябва да уведомят лекарите до 7 дни, а срокът за да възстановят регистрацията им е 14 дни.

Полезни източници на информация за отглеждане на свине:

Статия: Съвети за хранене на свинете през лятото

Книга: Справочник по свиневъдство

Обяви за свине: https://rancho.bg/categories/svine/

Руският опит: https://www.youtube.com/watch?v=eW9q92FX6eM

Американският опит: https://youtu.be/L8tMjX406VE

                                               https://youtu.be/PJzb1tn-Bv0

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.