1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Пак ли вносно агнешко по Великден?

Пак ли вносно агнешко по Великден?

Снимка:

От Северна Македония ще наводнят пазара с тяхно агнешко

Ще има ли по Великден и Гергьовден агнешко на трапезата ни и то българско? Цената ще бъде ли по джоба ни? Или отново ще се чува призивът: „Изберете българското!“, но повечето от нас ще си напазаруват вносно. Защото е далеч по-евтино. Тази дилема отлежава години наред, но традиционно вече става актуална преди празниците. А сега още повече заради тежките инфлационни времена и съответно - обедняване на хората.

От НОКА отново ни припомнят, ако случайно сме забравили – върху вносното агнешко печатът ще бъде червен, върху нашенското – син, но да не бъдел зацапан, да се четял лесно, препоръчва Симеон Караколев, председател на НОКА. „Иронично“, както той добавя – на голямата търговска верига, внесла македонски агнета, държавата да изплати 200-300 хил. лева. Това наистина е иронично казано. Защото ясно е – веднага България ще бъде санкционирана от ЕК за нерегламентирана държавна помощ.

Яне Янев

Така накратко изглежда краткият тазгодишен епизод, повторение на миналогодишния. И накратко можем да наречем „Хаос на българския пазар за агнешко“. Защо ли? Защото зад тези ситуации се крие една недалновидна политика в сектора. Крие се непробиваемият консервативен подход на овцевъдите – слепи за днешните пазарни реалности в Европа и света. Тях, ако ги питаш, държавата и само тя е виновна за „несправедливата“ цена за техния наистина тежък труд. Впрочем, биха казали експертите – няма несправедлива цена. Цената я определя пазарът и точка. Защо румънците ни помитат с конкуренцията? Там стадата са със средно 1000-1500 животни. У нас такива се броят на пръсти. Там има депа за угояване на агнета – по 40 хил. наведнъж, на два пъти. Там са подбрани породи за пасищно отглеждане най-вече.

Защо вносът от Македония също ни помита? Да погледнем и това. Не, не са само субсидиите и държавните помощи. Всеки подход у нас удря на камък. Държавно подпомагане на кланиците, изкупили български агнета проработи ли? Не! Защо? Не може ли да има корекции, така че и двете страни – кланици и фермери, да са удовлетворени? Кога най-после и у нас овцевъдите ще се кооперират, ще регистрират организации на производители? Ще стигнат ли поне средно по 1000 овце в стопанство?

„Лошата“ държава отпусна държавна помощ – с 50% безвъзмездно финансиране на малки кланици. За да има във всяка област поне една. Къде ги тези кланици? Да осветим предпочитания алъш-вериш у нас – директна продажба във фермата. Форма все повече желана и от консуматорите. Но законово нерегламентирана. Клане – на двора, никакъв хигиенен контрол. Не че е твърде смущаващо. Аз също купувам от фермата. Но, фактури, ДДС – какво тук значат тези неща? Държавата? И тя има трески за дялане. То не бяха екскурзии на чиновници до Катар, пазари да уреждат. Да, пазари има, ама български агнета няма. И докато от Румъния и Северна Македония товарят корабите за натам, ние си хленчим. Башка си е българският пазарен субект! Все пак, изберете българското – само тревица пасе, не яде трупно брашно!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.