1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. По-малко крави и спад на производството в Украйна

По-малко крави и спад на производството в Украйна

Повечето от семейните ферми гледат на млекопроизводството като на гарант за собствената продоволствена сигурност

Млечният сектор е сред най-силно засегнатите от войната в Украйна. През миналата година е отчетен драстичен спад на поголовието от млечни крави, както и на произведеното мляко. Заради бежанците, напуснали страната, намалява вътрешното потребление, а това е довело до парадокса да има свръхпредлагане на суровина, въпреки свитото производство. 
 
През тази година се забелязва известно стабилизиране на производството в големите млечни стопанства, но в малките семейни ферми отрицателната тенденция се запазва. В резултат през тази и следващата година Украйна ще изнася по-малко млечни продукти, прогнозират от американското земеделско министерство. Експертите във Вашингтон посочват също така, че ефективността и рентабилността на целия сектор остават на ниско ниво. Близо три четвърти от млякото в Украйна се произвеждат от малки ферми, които не спазват високите стандарти, към които се придържат големите  стопанства. За сметка на това тяхната продукция е значително по-евтина.
 
Повечето от семейните ферми гледат на млекопроизводството като на гарант за собствената продоволствена сигурност. Те продават само част от издоеното мляко на местни мандри, но повечето преработватели предпочитат да изкупуват от индустриалните стопанства. Целият бранш зависи от верига на доставки, която работи без прекъсване. Военните действия обаче доведоха през миналата година до нарушаване на логистиката, спад на търсенето и прекъсване на дейността на редица млекопреработватели. Много от тях, особено в близост до фронтовата линия, така и не са се възстановили, същото се отнася и до големите млечни ферми. За разлика от тях малките стопанства се справят по-добре, тъй като разполагат със запаси от фуражи и достъп до регионални пазари. Те обаче нямат финансови резерви, с които да преодоляват трудностите при производството и пласмента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.