1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Поголовието в Нова Зеландия на рекордно ниско ниво

Поголовието в Нова Зеландия на рекордно ниско ниво

За поредна година поголовието от овце в Нова Зеландия намалява. Към 30 юни в страната са преброени 25 милиона животни, или с 200 хиляди по-малко в сравнение с година по-рано.
 
Макар че през последните 12 месеца броят на овцете в Нова Зеландия намалява по-бавно, тенденцията, започнала преди няколко десетилетия, се запазва. Само за последните 10 години страната е изгубила над 5 милиона животни, 17% от поголовието, наброявало през 1982 година рекордните 70 милиона. 
Причината за тазгодишния спад не са толкова по-ниските цени, които стопаните получават за своята продукция, колкото сушата, обхванала през второто полугодие на 2020-та големи региони. На места тя продължава и сега, което е довело до по-малко храна за животните и до преждевременното им предаване в кланиците. Това се отразява и на броя на овцете майки, намалял с близо 1% до 16 милиона. За периода числеността на едногодишните животни е паднала до 8 и половина милиона.
 
Последното преброяване на добитъка в Нова Зеландия показва също така, че стадото говеда е нараснало с 2 и половина процента до почти 4 милиона животни. Това е поредното увеличение на поголовието, започнало през 2017 година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.