1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Половината стопани от свиневъдния сектор в Германия искат да се откажат

Половината стопани от свиневъдния сектор в Германия искат да се откажат

Най-драматична е ситуацията в южна Германия

Половината свиневъди в Германия ще се откажат от дейността си през следващите 10 години, показва анкета, проведена по поръчка на Сдружението на свиневъдите във Федералната република. Най-скоро ще спрат да работят малките ферми.
 
Основните причини за тази нагласа са все по-високите разходи, липсващата сигурност и лошите изгледи за бъдещето. Коментирайки резултатите от допитването, от Сдружението призоваха аграрните министри на провинциите, както и федералното министерство на земеделието, да направят всичко възможно, за да предотвратят драстичен спад на производството на свинско месо в страната.
 
През следващото десетилетие ще се откажат около 40% от угоителните стопанства, а от фермите, отглеждащи свине майки, дейността си ще прекратят близо 60 на сто. Само 6 от 100 стопани мислят да разширят производството. В крайна сметка към 2031 година поголовието от свине в Германия ще се е свило с 25 до 30%, показват изчисленията.
 
Анкетата показва също така, че колкото по-малко е едно стопанство, толкова по-скоро то ще излезе от пазара. Най-драматична е ситуацията в южна Германия, където три четвърти от фермите със свине майки, както и повече от половината стопанства за угояване са готови да се откажат.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.