1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Продължава борбата с бруцелозата по говедата във Франция

Продължава борбата с бруцелозата по говедата във Франция

През 2005 година Франция беше обявена за чиста от заболяването

Продължават мерките за справяне с огнището на бруцелоза по говедата във Франция. Засегната е млечна ферма в департамента От Савоа.
 
Първите подозрения за заболяването са се появили още през миналия месец, в резултат на което на 20 октомври бяха въведени предпазни мерки. Млякото от стадото е било пренасочено и ще се използва за производството на пастьоризирани продукти, при които няма риск за предаване на болестта.
 
През 2005 година Франция беше обявена за чиста от бруцелоза, но след 2012-та има няколко огнища на заболяването при диви кози. Затова и наблюдението на млечните стада в региона беше засилено и благодарение на този мониторинг се е стигнало до ранното откриване на сегашния случай.
 
От земеделското министерство обявиха, че се провежда епидемиологично разследване, чиято цел е да се установи източникът на заразяване в стадото. Загубите на фермерите ще бъдат компенсирани в съответствие с правилата в страната и Европейския съюз.
 
Според европейски регламент бруцелозата по добитъка е заболяване, изискващо незабавно унищожаване на заразените животни. Болестта може да бъде предадена на хора при консумиране на млечни продукти, произведени от млякото на заразени животни, както и при пряк контакт с добитъка. Но при термична обработка на млякото или използването му за производството на сирена, които зреят поне 60 дни, няма риск от предаване на бруцелозата на хора. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.