Това е шестият пореден спад след рекордната за производството 2016 година
За 2022 година Германия отчита най-бързия спад на месопроизводството, показват данните на официалната статистика. В сравнение с година по-рано от кланиците са излезли 8 процента или 600 хиляди тона месо по-малко, а общото количество е намаляло до 7 милиона тона.
Това е шестият пореден спад след рекордната за производството 2016. Тогава в Германия бяха произведени 8 милиона и 300 000 тона месо, а през 2022 най-голямото намаление е при свинското и говеждото. Особено голям минус има при свинското, най-вече защото все повече стопани се отказват от дейността си. Статистиката показва, че миналата година са заклани 47 милиона животни, или с над 9% по-малко, отколкото през 2021. От тях близо 46 милиона свине са отгледани в страната, а преработвателните компании компенсират недостига чрез внос на живи угоени животни. Техният брой се е увеличил с 6,5 на сто до милион и 200 000. Въпреки това производството на свинско месо е паднало с почти една десета до 4 и половина милиона тона, като една от причините е по-ниското кланично тегло. Експертите виждат причините за този спад в намаляващото от няколко години поголовие, по-слабия внос на прасета за угояване, свитото търсене на вътрешния и на международния пазар. И още - неясните изгледи за бъдещето на бранша, породени от непоследователната политика. Броят на закланите говеда във Федералната република е намалял със 7,8% до близо 3 милиона. С по-бавни темпове намалява производството на птиче месо. Общото количество се е свило с 2,9% до милион и половина тона.