1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Протест срещу спиране на заповедта за норките ще се проведе на 1 декември

Протест срещу спиране на заповедта за норките ще се проведе на 1 декември

Продължават случаите на избягали норки от фермата край Стара Загора, където в момента има десетки хиляди норки заразени с КОВИД-19

Протест срещу спряната от Върховния административен съд заповед за забрана на развъждането и вноса на американски норки ще се проведе от 9:00 ч., на 01 декември (петък) 2023 г., пред сградата на Административен съд София – град (АССГ). Той ще е по време на откритото съдебно заседание по делото на норковъдите, във връзка с обжалването им на издадената през 2022 г. от МОСВ заповед на министъра на околната среда и водите. Организатор на протеста е сдружение КАЖИ.
Заповедта за забрана на развъждането и вноса на вида "Американска норка" е издадена на основание рисковете за биологичното разнообразие, произтичащи от инвазивността на вида. Oт фермата за норки в с. Маджерито, Стара Загора, продължават да бягат норки, чиито набези над други животни в района са факт. Потвърдената епидемията от КОВИД-19, обхванала голяма част от 70-те хиляди животни във фермата, е още едно сериозно притеснение, което може да доведе до мутация на вируса и зараза на още диви животни и хора в и извън фермата. Още по-притеснително е, че контролните органи не секвенират вируса, което означава, че няма как да се проследи негова възможна мутация и предаването му от норка на човек.

В скорошно отворено писмо, подписано от 105 учени, експерти и граждански организации поискаха от министър-председателя акад. Николай Денков незабавно предприемане на мерки за прекратяването на отглеждането, развъждането и вноса на американски норки в България.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.