1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Провинция Бранденбург вдига ограда по границата с Полша

Провинция Бранденбург вдига ограда по границата с Полша

В момента Люксембург вдига подобна ограда на 8-километрова отсечка от границата си с Белгия

120-километрова ограда по границата с Полша ще изгради германската провинция Бранденбург, за да се защити от aфриканската чума по свинете. Съоръжението ще бъде издигнато по дигите на реките Одер и Ниса, които са част от 280-километровата граница между Полша и Бранденбург.

Засега в Германия все още няма случаи на aфриканска чума, но в съседна Полша, в непосредствена близост до границата, през последните седмици бяха открити повече от 50 диви свине, заразени с вируса.

Предпазни мерки взимат и други германски провинции. В Мекленбург-Предна Померания и Саксония-Анхалт властите са закупили преместваеми заграждения, които все още не са поставени. Единствената засега постоянна ограда е по 70-километровата граница с Дания, изградена от властите в скандинавската страна. В момента Люксембург вдига подобна ограда на 8-километрова отсечка от границата си с Белгия.

Загражденията в Бранденбург са два вида – електрически и такива със специфична миризма, която отблъсква глиганите. Те ще се поставят само на места и то временно, съобщават ветеринарните власти. Стойността на оградата, висока 90 сантиметра, е около 160 хиляди евро.

Междувременно китайски медии съобщават за организирани престъпни групи, които умишлено разнасят вируса на aфриканската чума и продават заразено месо. Бандите оставят трупове на умрели от вируса животни близо до малки свиневъдни стопанства и след това принуждават собствениците да им продадат своите свине на безценица. Заразеното месо се пренася нелегално в провинции, обявени за свободни от болестта, където се продава на много висока цена. Властите в някои региони съобщават за случаи, при които заразени предмети се спускат с дрон в стопански дворове.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.