1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Птицевъди казаха колко пари губят от една кокошка носачка на месец

Птицевъди казаха колко пари губят от една кокошка носачка на месец

Малки и средни птицевъди работят на загуба от началото на пандемията

Отчитат свръхпроизводство и намалена консумация на фона на покачващите се цени на фуражите. От бранша правят калкулация на загубите си всеки месец.

Даниел Божанков, председател на УС на АПП

Даниел Божанков, председател на УС на Асоциация на промишлено птицевъдство

"В България се произвеждат по 5 млн. яйца на ден, а се консумират около 3 млн. Това само по себе си прави една разлика от 2 млн. яйца, които, когато няма туризъм или когато няма как да изнесем за прясна консумация, се получава един сериозен проблем и складовете започват да се напълват, след което стигаме до казуса с цената. Тя започва да намалява по пазарен принцип. Това на фона на високите цени на фуражите води до сериозни загуби за бранша. По наши изчисления тези загуби за една кокошка носачка на месец е около 1 лев. При едно стадо от 50 хиляди носачки, производителят губи 50 хиляди лева на месец.“ 

Въпросът, който си задаваме, е как оцеляват вече година тези птицевъди.
"Има три варианта за оцеляване в момента. Първият е, когато теглим банкови кредити. Към момента банките са благосклонни и работим добре с тях на ниски лихвени проценти. Но всичко си има предел. Вторият вариант е със стокови кредити, тъй като няма птицевъд в България, който да не е задлъжнял за суровини и то говорим за стотици хиляди левове. А третият вариант е, когато един производител има и други бизнеси, от които да има възможност да прехвърли пари и да оцелее. При по-малките и средни производители, това е единственият бизнес за тях, дори целите им семейства работят вътре във фермата." 


От Асоциацията на промишлените птицевъди се срещнаха със служебния земеделски министър Христо Бозуков, който обясни, че няма как в момента да се отпусне финансова помощ, но може да се обмислят друг вид облекчения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.