1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Пуйките в САЩ поскъпнаха с 24%

Пуйките в САЩ поскъпнаха с 24%

За 2021-а данните не са особено приятни за американските потребители

В четвъртък хората в Съединените щати ще отбележат Деня на благодарността, един от най-важните празници в страната. На него по традиция се събира цялото семейство, а на трапезата най-често има печена пуйка. Тази година птиците са с 24% по-скъпи, отколкото през 2020-та.
 
Тъй като Денят на благодарността се отбелязва в цялата страна, той предразполага за статистически измервания. За целта всяка година земеделското министерство във Вашингтон изпраща стотици тайни клиенти в магазините, за да установи цените на съставките за класическото меню – пуйка с различни гарнитури, както и най-популярните десерти.
 
За 2021-а данните не са особено приятни за американските потребители. Спрямо 2020 година цените са се вдигнали с 14%, което е най-голямото поскъпване от повече от 30 години насам. Най-голям скок е регистриран при целите пуйки, които сега са с 24 на сто по-скъпи. Една от причините статистиците виждат в общата инфлация, под която страда американската икономика. През октомври тя достигна 6,2%.
Като цяло тази година средната цена за вечерята на Деня на благодарността е достигнала малко над 53 долара, при близо  47 през 2020-та. Това означава поскъпване с около 6 долара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.