1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Разкриват новости в отглеждането на кози Боер

Разкриват новости в отглеждането на кози Боер

Родна ферма е най-голямата по брой животни от тази порода в Европа

Усъвършенстван здравен календар за профилактика на всяка една категория създадоха във ферма за кози от порода Боер. Част от новостите е и изкуственото осеменяване, с което се цели оптимизиране на репродуктивния процес. разкри зооинженерът Иван Стойчев пред нашата камера. Той е част от единствената специализирана ферма за производство на месо и разплодни животни от породата у нас. Стопанството се намира в полите на Родопите, около село Устина, Пловдивска област.

„Вече имаме създаден здравен календар за профилактика на всяка една категория. Изследва, прегрупира се. Започнахме вече и изкуствено осеменяване да внедряваме под ръководството на доцент Бонев. Оптимизираме репродуктивния процес. Това го правите при козите Боер от скоро. То е правено, но сега го възраждаме и осъвършенстваме. Все пак трябва да сме в крак с новите технологии“, разкри Иван Стойчев 

Как допринася това за подобряване на стопанството от гледна точка на козите?

 „Допринася първо времето. 25 кози, примерно на група като е с 2 пръча, ако са хубави, отнема не повече от час – час и половина максимум да се осеменят. След 30 дена, на 5-я, 6-я ден се пуска един пръч. На 30-и – 35-и ден се прави ехографско изследване и се установява бременна, не бременна. Това е едно оптмизиране на репродуктивния процес и много по-бързо влиза икономически в цикъла иначе на всяко едно животно като го чакаме 5 месеца, а то се окаже после ялово... като тука е заложено за 2 години 3 пъти да родят и за момента ние спазваме този бизнес план. Другото при изкуственото осеменяване е преди да се започне е да се направи спермограма на всеки един пръч, за да се види качеството на спермата – гъстота, концентрация....като от там вече се преценява колко животни могат да се осеменят. Няма я тази хамалогия", добави още зооинженерът. 

Иван Стойчев обобщи, че вече не се налага за половин ден да се осеменяват около 15 кози. Процесът е ускорен.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.