1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Сезон 2021/22 донесе най-тежката епидемия от птичи грип досега

Сезон 2021/22 донесе най-тежката епидемия от птичи грип досега

Птичият грип не познава граници, среща се от Шпицберген до Португалия, от Великобритания до Украйна

Близо 2500 случая на птичи грип с 48 милиона умъртвени птици са отчетени през сезон 2021/22 в птицевъдни стопанства в Европа, показват данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Според специалистите това е най-сериозната подобна епидемия, регистрирана досега.
 
Птичият грип не познава граници, среща се от Шпицберген до Португалия, от Великобритания до Украйна. Освен в заразените ферми, заболяването беше установено и в повече от 3 хиляди и 500 случая при диви птици, както и в близо 200 зоологически градини. В своя доклад учените от Центъра посочват, че то се е появило в 37 европейски държави.
 
Разпространените при птиците грипни вируси в отделни случаи могат да се прехвърлят и на хората, водейки до леки неразположения, а понякога и до тежки заболявания. Засега в Европа такива случаи няма, макар че са наблюдавани инфекции при бозайници. В световен мащаб заразените хора са малко, като повечето от тях не са имали никакви симптоми. Затова експертите смятат, че рискът за населението в Европа е слаб и се отнася най-вече за хора, които имат пряк контакт със заболели птици. От Центъра препоръчват на тези хора да се тестват за птичи грип, ако имат проблеми с дихателните пътища, чиито произход не е изяснен, или ако са пипали заразени животни.
 
В предишни години епидемиите от птичи грип са били предимно сезонни и свързани с миграцията на дивите птици. Сега обаче вирусът се среща през цялата година, установяват учените. Освен Европа са засегнати и големи части от Азия, както и почти цяла Северна Америка. 
В момента най-сериозна е ситуацията във Великобритания, където вирусът е засегнал редица стопанства с пуйки. Ако случаите зачестят, има опасност да се стигне до недостиг на птици за традиционната британска Коледна вечеря, предупреждават експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.