1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Шест партии у нас ще се борят за забрана на фермите за кожи

Шест партии у нас ще се борят за забрана на фермите за кожи

Призовават за незабавно затваряне на фермите за норки

Позиция изразиха представители на шест различни партии.

Участниците отговориха на три зададени въпроса, свързани с позицията им за забрана добива на ценни кожи в България, конкретните ангажименти, които ще поемат за осъществяване на тази забрана, както и за това какви трябва да са мерките на настоящото правителство за ликвидиране на негативните влияния от фермите за кожи, в т.ч. и от разпространението на COVID-19.

Въпреки различните си политически виждания, всички участници се обединиха около ангажимента си да постигнат забрана на фермите за ценни кожи в България. Като мотиви бяха изброени проблемите произтичащи от тези обекти: законовите нарушения, етичните и морални причини, проблемите с хуманното отношение към животните, общественото отхвърляне на дейността, екологичните проблеми, замърсяванията, рискът за биоразнообразието, вредата за местните общности, икономическата неустойчивост и не на последно място рискът за човешкото здраве от разпространението COVID-19 и други заразни заболявания.

Няколко пъти беше подчертана липсата на институционална воля от страна на управляващите за решаване както на до сега доказаните проблеми, така и на най-наболелия за човешкото здраве проблем напоследък – разпространението на мутации на COVID-19 от ферми за норки.

Напомняме, че Дания, Нидерландия, Франция, Гърция, Италия и Испания унищожиха близо 20 милиона норки в над 1200 ферми за кожи, заради риска тези обекти да се превърнат в резервоар за опасни мутации на SARS-CoV-2. Според учените вирусът в норките мутира по специфичен начин, след това се предава на хора и създава вероятност разработваните ваксини да не бъдат ефикасни към него.

„Уверена съм, че освен участващите днес има и други политици, които подкрепят забраната на фермите за кожи. Поетите ангажименти от участниците безспорно показват, че много политици осъзнават необходимостта от тази забрана. Ще следим за изпълнението на дадените ангажименти. Но в същото време няма да спираме да търсим днес и сега изключително важната и адекватната реакция на управляващите. Посланието от Кръглата маса към тях е недвусмислено – да се прекрати незабавно дейността на фермите заради риска за човешкото здраве.“, обобщи Петя Алтимирска, председател на Националната гражданска инициатива.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.