1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ще оцелее ли породата Дунавски кон

Ще оцелее ли породата Дунавски кон

Развъдната Асоциация очаква зелена светлина от МЗХГ

Регистрираната преди две години Развъдна Асоциация Дунавски кон очаква своя лиценз от земеделското ни министерство, за да може да работи за съхраняването и подобряването на породата. Дунавски кон е местна за България, но слабо разпространена лековпрегатна порода коне създадена в резултат на многогодишна селекция. Породата е създадена в конезавод „Клементина“ край Плевен. В работата по създаването ѝ, освен местни полукръвни и англо-арабски кобили, са използвани и кобили от породата Нониус, внесени от Унгария през 1893 г.

Днес породата е доста слабо разпространена и статусът й е рисков-застрашена от изчезване. Според статистиката към 2008 г. броят на представителите на породата е бил 750, а днес животните са едва към 150 или 200, каза в интервю за Agro.bg Добромир Домусчиев, председател на УС на асоциацията. Именно любовта към красивите животни и загрижеността за породата събират преди две години групата ентусиасти, които учредяват асоциацията.

„Кандидатурата ни е отправена към земеделското министерство и не просто се надяваме, а очакваме в най-скоро време да получим лиценза и да започнем сериозна и професионална работа по съхраняването и подобряването на породата Дунавски кон. Защото през последните 10-15 години нищо градивно не е направено и породата си отива, допълни още Добромир Домусчиев.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.