1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Швейцария с първи случай на луда крава от 2020 г. насам

Швейцария с първи случай на луда крава от 2020 г. насам

Заболяването е открито при рутинен преглед

За първи път от 2020 година насам в Швейцария отново има случай на болестта луда крава. Ветеринарните власти съобщават, че става дума за атипичната форма на Спонгиформна енцефалопатия по говедата. За последните 11 години това е третият случай в Швейцария.
 
Заболяването е открито при рутинен преглед при 12-годишна крава, предадена в кланица в кантон Граубюнден. Животното е умъртвено, а трупът е унищожен в екарисаж, което гарантира, че месото не е стигнало до веригата за хранителни стоки. При предишния подобен случай през 2020 година заболялото животно беше 13-годишна крава от малка ферма в южната част на страната.
 
В момента Швейцария се смята за свободна от типичната форма на болестта. Властите проверяват стадата, като атипичните случаи не променят международния статут на страната. Тази форма на заболяването може да се появи спонтанно и без да има връзка с трупно брашно във фуражните смески. Влагането на тази съставка в храната на преживните животни в Швейцария е забранено от 1990 година. 
 
За пръв път Спонгиформната енцефалопатия по говедата беше регистрирана през ноември 1984 година в южна Англия. Тогава експертите обясниха, че болестта се предава чрез заразено трупно брашно, което доведе дотам, че до 1993 година във Великобритания умряха 90 хиляди говеда, още толкова животни бяха принудително умъртвени. Три години по-късно британските власти затегнаха правилата и съобщиха, че заболяването може да се прехвърли и на хора под формата на болестта Кройцфелд-Якоб. Кризата доведе до умъртвяването на повече от 4 милиона говеда на Острова и на Континента, починаха и повече от 180 души. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.