1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. След края на януари започва индивидуален лов

След края на януари започва индивидуален лов

Удължаването на срока за групово ловуване на дива свиня e до края на този месец

Удължаването на срока за групово ловуване на дива свиня до края на месеца е мярка в правилната посока, твърдят от Български ловно-рибарски съюз. Най-работещият метод за намаляване на популацията на дивата свиня ще бъде индивидуалният лов. Междувременно, нова наредба на земеделския министър въвежда допълнителни органичения. Според тях хората, които са били в земеделски или горски територии, не трябва да имат достъп до домашни свине за период от 48 часа.Индувидуалният лов трябва да бъде стимулиран. Груповият лов от друга страна пречи на популацията на различния от дивата свиня дивеч. По темата коментира Румил Лачев, главен експерт в Български ловно-рибарски съюз.

"По отношение на дивите прасета няма квота. Говореше се да се намали популацията на 1.3 свиня на 100 хектара. Това е излишно, тъй като трябва да се намали тотално популацията, за да се избегне възможността да се разпространи вируса и при домашните прасета. След февруари, много други останали диви животни започват да раждат. Това са сърни, зайци, елени. Отделно много голяма част от птиците започват да гнездят. интензивно групово ловиване с кучета ще окаже негативни резултати върху популацията на другите видове дивеч".

От ловния сектор подкрепят и отпадането на забраната за зониране на инфертираните зони. Подновява се и лова в тези зони. По време на индивидуалния и груповия лов, трябва да се спазват стриктно наложените мерки за биосигурност. Изолирането на всички, които са били в досег със земеделски или горски територии ще допренесе за спазване на добра биосигурност, се казва още в заповедта на Десислава Танева. Дивите свине намират храна в нивите, а почистването на дрехите обикновено не е ефективно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.